Nyttige bliver høreklinikker for far, tror jeg

Far har en nedsat hørelse, og jeg gætter på, at han muligvis også har fået en lidelse kaldet tinnitus. Ørelidelsen tinnitus er en lydopfattelse, som personer kan have, til trods for der ikke kommer nogen lyd ind i øret fra dine omgivelser. Farmand gengiver det som, at det suser i hans øre. Det har været der i noget tid, og det virker som om, at det sandsynligvis bliver mere og mere slemt. Det er yderst svært for mig, da han altid har været den, der lagde sit øre til, hvis jeg ville sige noget, som jeg gik rundt og tænkte på. Da han ikke er ejer af en god hørelse mere, derimod nedsat hørelse, har jeg ikke skvadret helt så meget med ham. Det mangler jeg.

Jeg gætter på, at den hovedsaglige grund til, at farmand har nedsat hørelse, er en skade forårsaget af larm, fordi han var håndværker i sine unge dage og ikke anvendte høreværn. Der menes, at ørelidelsen tinnitus skyldes bristede sanseceller i høresneglen i den indre del af øret, sandsynligvis også på grund af en skade forårsaget af larm. Det får mig for resten til at tænke på, at jeg skal huske min bror, der er trommeslager, på, at han skal bruge et musikerhøreværn. Jeg har tænkt mig at tage min far til lægen i morgen, der så kan bedømme hans hørelse. Lægen henviser ham formentlig til en høreklinik, der skal lave en grundigere undersøgelse af hans hørelse. Herefter vil der blive bedømt, om et høreapparat (hearing.siemens.com/dk/da/products/accessories/order/order.html) kan være løsningen på problemet.

Mange forskellige slags høreapparater findes, og hvert høreapparat vil blive reguleret, så det vil passe til ens høreproblem. Min farmand skal sandsynligvis have et høreapparat, der sidder bag øret. Høreapparaterne er bestående af to elementer: apparatet selv bag ved dit øre plus et lydrør, som fører lyden hen til en prop i øregangen og herefter ind til det, som kaldes trommehinden. De førstående høreapparater benyttes til kraftige hørenedsættelser og til personer, der skal kunne tilpasse lyden. Det er op til en selv, hvorvidt man gerne vil modtage behandling og få høreapparatet omkostningsfrit hos de officielle høreklinikker, eller hvorvidt man godt vil have økonomisk hjælp til at få høreapparatet ved en accepteret privat høreklinik eller ved en forhandler, som er i samarbejde med høreklinikker. Min holdning er, at det er flot, at det kan tages imod helt gratis hos en høreklinik. Høreklinikker sørger, så vidt jeg har hørt, godt for deres patienter.

En larmende arbejdsplads har den gamle som før sagt været på, og i grunden var det nødvendigt at benytte høreværn, er min far et eksempel på, da for meget larm netop kan give dig høreskade. Jeg hørte for et stykke tid siden, at sådan cirka tres pct. af personer, der har et job i støjfyldte omgivelser, ikke anvender høreværn/musikerhøreværn. Min bror har et arbejde som musiker, og jeg har på fornemmelsen, at også han får nedsat hørelse, i tilfælde af at han ikke snart begynder på at anvende musikerhøreværn, imens han er ude at give koncert.